Welke streamer had het beste jaar?

Alle streamingdiensten stockfoto 2

Edgar Cervantes / Android-autoriteit

2021 was echt een wild jaar voor streaming, met de zogenaamde streamingoorlogen die helemaal oplaaien. Nieuwe diensten gelanceerd. Gloednieuwe films waren beschikbaar om te streamen zodra ze in de bioscoop kwamen. Nieuwe originele shows hielden ons allemaal in de ban. En abonnementsstatistieken sloegen nieuwe richtingen op, waarbij de underdogs van weleer snel stegen in hun biedingen om de beste streamingdienst te worden.

Dus, welke van de streamers had het beste jaar in 2021? Wie wint de streamingoorlogen? Lees verder voor een overzicht van de beste streamingdiensten in 2021.

Verwant: Wat zijn de beste streamingdiensten voor jou?

De beste streamingdiensten van 2021: Overzicht

Netflix werd lange tijd gezien als de enige streaminggame in de stad. Zelfs met concurrentie van Hulu en Amazon Prime hebben we bijna een decennium met zeer beperkte opties doorgebracht. Dat had natuurlijk voordelen. U kunt zich namelijk voor alles aanmelden zonder de bank volledig te verslaan. Het probleem was echter een van de schaal. Geen van hen had de enorme bibliotheken die ze nu hebben.

Zie ook: De beste originele streaming films

Sindsdien is streaming enorm geworden en zijn de dagen van kabel-tv mogelijk geteld.

Nu hebben kijkers een ongelooflijk aantal opties. Grote mediaconglomeraten zoals Disney, WarnerMedia, ViacomCBS en NBCUniversal kunnen hun eigen catalogi beter beheren via hun respectievelijke streamingdiensten, Disney Plus, HBO Max, Paramount Plus en Peacock. Ondertussen kan een technologiebedrijf als Apple met Apple TV Plus een aantal originele nieuwe programma’s aanbieden tegen een lage prijs.

2021 zag de lancering van Discovery Plus, de rebranding van CBS All Access als Paramount Plus en de lancering van Disney Plus’ internationale merk Star, naast andere verschuivingen in het landschap.

Dus met dat in gedachten zijn de streamingoorlogen in volle gang, waarbij de ooit dominante Netflix moet vechten om zijn plaats aan de top te behouden, en hongerige nieuwe spelers een geloofwaardige bedreiging vormen. Verschuivende kijkgewoonten in de tijd van COVID-19 hebben de zaken alleen maar verder opgewarmd.

Beste nieuwe originele inhoud

Winnaar: Netflix

Sweet Tooth op Netflix

Het was een geweldig jaar voor originele streamingcontent. Elke streamer kwam naar de tafel met een aantal geweldige titels.

Paramount Plus werd gelanceerd en werd de thuisbasis voor Star Trek-titels, waaronder nieuwe seizoenen van Discovery en Lower Decks, evenals het debuut van de geanimeerde Star Trek: Prodigy. Disney Plus breidde zijn Marvel Cinematic Universe uit met vijf nieuwe streamingshows. Hulu, inclusief de inmiddels ter ziele gegane FX op Hulu, gaf ons Only Murders in the Building, Y: The Last Man en Reservation Dogs. Amazon Prime Video leverde het laatste seizoen van The Expanse af en lanceerde het ambitieuze The Wheel of Time. Apple TV Plus lanceerde nieuwe seizoenen van Servant en The Morning Show terwijl de epische sci-fi-serie Foundation in première ging. HBO Max had Hacks, Station Eleven, Titans en de Gossip Girl opnieuw opgestart. De lijst gaat verder.

Maar tussen al die dingen bleef één bekend gezicht domineren. Netflix heeft misschien de reputatie prioriteit te geven aan kwantiteit boven kwaliteit, maar het levert nog steeds, pond voor pond, een aantal van de beste originele programma’s die er zijn.

Lezen: De beste originele streamingprogramma’s

De lijst van Netflix omvatte populaire nieuwe titels zoals Sweet Tooth, Maid, The Chair, Lupin en Midnight Mass. Grote shows keerden terug voor nieuwe seizoenen, waaronder Sex Education, You, I Think You Should Leave en The Witcher. En aan de filmkant heeft Netflix een aantal enorme titels uitgebracht die op veel best-of-2021-lijsten zijn terechtgekomen, zoals The Harder They Fall, tick, tick…BOOM!, The Power of the Dog, The Lost Daughter, Passing, en meer, samen met grote, flitsende actiespelers zoals Red Notice, Army of the Dead en Gunpowder Milkshake.

2021 was het jaar van Squid Game.

Natuurlijk was de meest spraakmakende titel van het jaar ook een Netflix-origineel: Squid Game.

Als je dacht dat waterkoelershows tot het verleden behoorden, heeft Squid Game zeker bewezen dat streamingshows nog steeds ongelooflijk snel culturele toetsstenen kunnen worden. In slechts enkele dagen werd het de meest bekeken show van de streamer ooit. Bovenop al het andere bewees Squid Game dat Netflix de koning blijft van originele streaming-inhoud.

Netflix-pictogram

Netflix

Netflix is ​​nog steeds de toonaangevende premium streamingdienst, met meer dan 200 miljoen wereldwijde abonnees. Het biedt duizenden films en tv-programma’s om te bingewatchen, inclusief de altijd groeiende lijst met originele films en series, waaronder Stranger Things, The Witcher, Bridgerton en nog veel meer.

Meest verrassende streamer

Winnaar: HBO Max

Dune op HBO Max

HBO Max trok zeker de aandacht toen het eind 2020 aankondigde dat de hele Warner Bros.-theatrale lei dezelfde dag beschikbaar zou worden gesteld aan HBO Max-abonnees, zonder extra kosten dan de standaard maandelijkse abonnementskosten.

2020 was een somber jaar voor film (of in ieder geval voor bioscopen), en de streamer van WarnerMedia zag een kans om een ​​deel van zijn verloren theaterinkomsten terug te verdienen door potentiële kijkers aan te moedigen zich aan te melden voor de streamingdienst.

Zie ook: De beste films op HBO Max

De verhuizing kwam niet zonder enige hapering en dreigementen van rechtszaken van producenten die niet waren geraadpleegd, maar al met al verliep de uitrol redelijk soepel. Grote titels als Godzilla vs. Kong, The Suicide Squad, Malignant en Dune konden vanaf dag één op HBO Max worden gestreamd.

HBO Max toonde een andere weg vooruit voor theatrale tentoonstelling en streaming in 2021.

Met aanhoudende groei gedurende het hele jaar en een aantal solide originele programmering, hoorde HBO Max zeker al thuis in het bredere gesprek. Maar de dag-en-datum-releasestrategie zorgde ervoor dat het op een grote manier opviel. De streamer heeft geen aangekondigde plannen om de praktijk in het nieuwe jaar voort te zetten, en het was duidelijk een product van aanpassing aan COVID-19. Toch was de verhuizing een belangrijke game-changer, die aan het publiek onthulde dat de releaseschema’s van films niet in steen gebeiteld zijn.

Hoe streamers een rol spelen in de toekomst van de theatrale tentoonstelling is nog steeds een groot vraagteken, maar HBO Max heeft in 2021 een gewaagde uitspraak gedaan. De abonnees zullen het waarschijnlijk niet vergeten.

HBO Max-logo

HBO Max

HBO Max is je thuis voor door Warner Bros gemaakte films en tv-shows zoals The Lord of the Rings, de DC Comics-superhelden en meer. Het is ook de thuisbasis voor nieuwe en originele films en shows die nergens anders verkrijgbaar zijn.

Grootste abonneegroei

Winnaar(s): Apple TV Plus, HBO Max, Paramount Plus

Streaming wars premium SVOD-aandeel in staafdiagram voor bruto toevoegingen van abonnees

Het is altijd een beetje lastig om de prestaties van streamingdiensten te vergelijken als ze niet allemaal op hetzelfde veld spelen. Hoewel Amazon Prime Video beschikbaar is in meer dan 240 landen en gebieden, zijn Hulu, Peacock en HBO Max alleen beschikbaar voor Amerikaanse abonnees (voorlopig althans). We hebben het echt over appels en peren.

Om echt in te graven en de groei op een meer illustratieve manier te vergelijken, kunnen we ons eenvoudig op één land concentreren en zien hoe iedereen zich daar verhoudt. Dus in de VS, welke streamer heeft de meeste groei gezien in 2021?

Uitchecken: Hoe Apple TV Plus een streaming-heavy hitter werd

In het derde kwartaal van 2021 vertegenwoordigde Apple TV Plus 26% van de streamergroei in de VS. De volgende in de rij was Paramount Plus met 14% en vervolgens Peacock met 12%. Dit zijn ongetwijfeld allemaal kleinere spelers, maar hun snelle groei – naarmate meer gevestigde streamers een plafond voor nieuwe abonnees naderen – is opmerkelijk.

Apple TV Plus boekte in het derde kwartaal van 2021 enorme winsten.

Deze kleinere spelers halen over het algemeen geen abonnees uit Netflix en Hulu, aangezien die twee ook blijven groeien. Dat betekent dat er ruimte is voor meer streamers aan tafel, en daar speelt vooral Apple op in.

Dus terwijl het tij duidelijk elk schip optilde, was Apple TV Plus het hoogtepunt, met een dramatische toename van zijn marktaandeel, althans aan het einde van het jaar. Terugkijkend op het grotere geheel, zagen Paramount Plus en HBO Max echter een gestage groei in elk kwartaal, die elk consistent ongeveer 15% van de totale streaminggroei vertegenwoordigen.

apple tv plus-logo 1

Apple TV Plus

Apple TV Plus is sinds de lancering in 2019 snel een belangrijke speler in de streaminggame geworden. De originele programmering omvat shows zoals Ted Lasso, The Morning Show, Foundation en For All Mankind, evenals films als The Banker, Greyhound, en Palmer.

Grootste gebruikersbestand

Winnaar: Netflix

Streamingoorlogen met staafdiagram voor premium SVOD-aandeel van abonnementen

Er valt niet tegen te vechten, Netflix blijft de grootste streamer in de game. Omdat de nieuwe abonnementen van de legacy-service langzamer gaan en de concurrentie blijft toenemen, profiteert het nog steeds van zijn voorsprong en voortdurende investeringen in tonnen nieuwe inhoud elk jaar.

Als we onze focus weer beperken tot de VS om appels met appels te vergelijken, dan is Netflix de duidelijke winnaar. Apple TV Plus groeit misschien ongelooflijk snel, maar met 5% van het marktaandeel ligt het nog steeds ver achter Netflix, dat 30% controleert.

Lezen: Kan Netflix aan de top blijven in de streamingoorlogen?

Zelfs de streamer op de tweede plaats, Hulu, vertegenwoordigt 18% van de Amerikaanse markt. Dat is amper meer dan de helft van de abonnees die Netflix heeft.

Wereldwijd zat Netflix comfortabel op iets meer dan 213 miljoen abonnees bij de laatste telling, het verslaan van zijn eigen projecties (met slechts een beetje).

Amazon beweerde eerder in het jaar dat 175 miljoen van zijn Amazon Prime-abonnees films en tv-shows streamden via Amazon Prime Video. Het is moeilijk om Prime Video te vergelijken met andere streamers, omdat veel Prime-abonnees voor de service betalen om andere redenen dan video. Maar zelfs als we kijken naar de cijfers van Amazon over het isoleren van videostreamers, ligt dat nog steeds ver achter op Netflix.

Het oordeel: wat was de beste streamingdienst van 2021?

Squid Game Hwang Dong-hyuk films op Netflix

Uw kilometerstand varieert natuurlijk, maar we kunnen het jaar niet zomaar afsluiten zonder een oordeel. Als je alleen maar streamingdiensten gebruikt voor sport, anime, horror of arthousefilms, zal je waarschijnlijk niet veel om streamers buiten je niche geven. En u kunt gerust zijn, wetende dat onder andere ESPN Plus, Crunchyroll, Shudder en Mubi goede jaren hadden in 2021.

Maar als we uitzoomen en de ruimte als geheel beschouwen, welke streamer had dan de beste 2021?

Dit komt misschien een beetje anticlimax, maar Netflix accepteert het. Ondanks de trage groei en niets te flitsends (zoals releases op dezelfde dag van blockbusters die in de bioscoop verschijnen), bracht Netflix de goederen.

Netflix blijft profiteren van zijn voorsprong.

De old school-streamer blijft gestaag groeien, vooral internationaal, en hij is niet verslapt met nieuwe inhoud. Niemand had het enorme succes van Squid Game kunnen voorspellen, maar dat was zeker niet de enige hit van Netflix. Populaire shows zoals You, The Witcher, Cobra Kai en meer lanceerden nieuwe seizoenen, en er werden ook enkele geweldige nieuwe shows uitgerold, zoals Sweet Tooth en Midnight Mass. Aan de filmkant, enkele grote titels zoals The Guilty, The Harder They Fall, The Power of the Dog en Don’t Look Up gingen in première. Sommigen daarvan zullen in het nieuwe jaar waarschijnlijk de Oscars mee naar huis nemen.

Vooruitkijkend ziet 2022 er ook veelbelovend uit voor Netflix. Het laatste seizoen van Ozark gaat vroeg in het nieuwe jaar in première en nieuwe seizoenen van Stranger Things en The Umbrella Academy zullen zeker de aandacht trekken. De topstreamer is ook van plan om grote nieuwe series zoals The Sandman en Resident Evil te lanceren.

De concurrentie is echter sterk, dus volgend jaar kan iedereen nog winnen.

Welke streamingdienst was jouw favoriet in 2021?

6 stemmen

Leave a Comment